Sve se menja pa i organizam žene

Tokom života organizam žene prolazi kroz niz promena, kako na fizičkom tako i na mentalnom polju. I to su sve fiziološke, normalne faze rasta, razvoja, odrastanja.

Normalno je da naše telo u dvadesetim nije isto kao u desetoj godini života ili da posle porođaja struk ili stopala nisu kao pre porođaja. Sede vlasi kose, borice smejalice, suvlja koža idu sa godinama. Promene u menopauzi su takođe deo života.  Naravno da je sve individualno.

Ali, šta je sa promenama koje kod velikog broja žena postanu prava noćna mora?

Savremeno življenje nosi sa sobom i određene imperative fizičkog izgleda, koji su naročito izraženi u mlađem životnom dobu. Često vidimo da su mlade devojke opterećene izgledom, da žele da izgledaju kao određene javne ličnosti, glumice, manekenke i sl. Dijete praćene izgladnjivanjem, preterana fizička aktivnost, upotreba diuretika i laksativa u svrhu mršavljenja, masovna primena raznih procedura estetske hirurgije, a sve u cilju da se izgleda kao određena Ona. U kasnim četrdesetim godinama mnoge žene žele da izgledaju mlađe, pa tada počinje borba sa samom sobom.

Promene postaju problem onog trenutka kada se žena suoči sa određenim stvarima koje ne može da kontroliše. Te promene su najčešće uslovljene hormonskim disbalasnom, koji dovodi i do brojnih simptoma.

Promene uslovljene hormonskim disbalasnom mogu nastati u bilo kom životnom dobu žene, od puberteta, preko reproduktivnog perioda, perimenopauze, menopauze, postmenopauze. Bilo kada.

Simptomi hormonskog disbalansa su različiti: manjak energije, nadutost, gojenje u predelu stomaka, nesanica, depresija, razdražljivost, bezvoljnost, opadanje kose, maljavost, poremećaj menstrualnog ciklusa, i mnogi, mnogi drugi.  Sve zavisi koja hormonska osovina je poremetila svoju funkciju.

Možemo pomoći svom organizmu da hormonski disbalans prestane da bude problem na sledeće načine:

 • otkriti uzrok hormonskog disbalansa
 • osvestiti koje navike su mogle dovesti do hormonskog disbalansa (najčešće su to nepravilna ishrana, manjak redovnog kretanja, stres, manjak sna)
 • pravilno se hraniti (uobročena, izbalansirana, umerena ishrana uz pripremu obroka)
 • koristiti kvalitetne dodatke ishrani (vitamini B kompleksa, vitamin C, vitamin D, omega 3 masne kiseline, magnezijum, selen) kao i adaptogene biljke (Rodiola, ženšen) i kvalitetan probiotik
 • uvesti svakodnevnu umerenu friendly fizičku aktivnost
 • uvesti ritual higijenskog spavanja (buđenje u 6h, najkasnije u 7h, odlazak na spavanje do 23h)
 • promenjivati svakodnevno neku vrstu aktivnosti za smanjenje stresa, ono što nam prija
 • imati sat vremena dnevno samo za sebe
 • raditi na sebi i edukovati se o svemu što nam može pomoći da smanjimo svoj problem i postanemo i ostanemo zdrave
 • prihvatiti činjenicu da se sve menja pa i naše telo
 • odlučiti da Žena bira zdravlje!
2018-09-12T12:41:53+00:00