Hleb kao korisna namirnica

Mnogi od nas su u dilemi da li jesti hleb ili ne. Odgovor je da, hleb treba jesti iz više razloga:

  • Hleb je bogat vitaminima B kompleksa, mineralima, složenim UH i biljnim proteinima
  • Kao osnovna životna namirnica, hleb je deo dnevnog jelovnika, ali ga treba pravilno kombinovati sa drugim namirnicama.
  • Hlebove treba pripremati od kvalitetnih vrsta brašna organskog porekla, obogaćene sa semenkama.

Žene koje imaju PCOS ili hormonski disbalans druge prirode, trebaju u svojoj ishrani određen vremenski period koristiti isključivo bezglutenske hlebove i peciva.

Preporuke su za konzumiranje autohtonih vrsta žita, koja se ne tretitaju hemijskim sredstvima. Takva žita donose manje prinose, otpornija su, skuplja su, ali je njihov kvalitet i nutritivna vrednost odlična. Takve vrste žitarica su korištene mnogo više u prošlosti, dok je poslednjih 60 godina, prednost u primeni imala pšenica, pre svega hibridne vrste.

Preporuka je da se koristi:

  1. Proso je jedina žitarica koja je alkalna, bogata fosforom i magnezijumom kao i kompleksom vitamina B grupe. Lako se uzgaja, ima pristupačnu cenu, i koristi se od davnina u ishrani na ovom podneblju. Negativna strana je što sadrži goitrogene koji ometaju rad štitne žlezde, te se preporučuje kombinacija sa drugim žitaricama. Koristi se pri izradi bezglutenakog hleba, pripremu priloga uz glavno jelo ili u salati.
  2. Heljda je žitarica koja uspeva u područjima sa višom nadmorskom visinom. Bogata je antioksidansima, mineralima manganom, bakrom, magnezijumom i fosforom kao i vitaminima B1 I B2. Sadrži visokovredne, lako prababljive proteine. Dobar je izbor za sve one koji ne jedu meso. Bogata je amino kiselinama lizinom i argininom.
  3. Kukuruz je tradicionalno značajna žitarica, ali se zbog visokog GI, konzumiranje preporučuje u prepodnevnim časovima i obavezno da kasnije u toku dana osoba bude fizički aktivna. Sadrži dosta kalijuma, magnezijuma, vitamina B 6.
  4. Spelta je žitarica slična pšenici, ali istraživanja ukazuju da iako ima gluten čak u 70%, osobe koje su alergične ne reaguju na glutem iz spelte. Spelta ima znatno veći sadržaj proteina, dijetnih vlakana, aminokiselina leucina, metionina i fenilalanina,vitamina B1 i B2
  5. Kamut je drevna egipatska sorta žitarice za koju se smatra da je vekovima genetski nepromenjena. To je svrstava u poželjne žitarice kao i povećan sadržaj hranljiivih sastojaka.

Postoje još žitarica koje se preporučuju u ishrani, ali napred pomenute uspevaju na našem podneblju, te njima dajemo prednost.

Konzumiranje hlebova od ovih vrsta žita doneće mnoge benefite za Vaš organizam.

2018-09-12T12:39:24+00:00